Media fajlovi svih fotografija vidljivi su kroz rubriku Media:


Ulaskom na svaku fotografiju možete je obraditi klikom na Edit image, ali ovaj tutorial je namjenjen unosu teksta i opisa fotografija.


Sve fotografije (i druge fajlove) možete posložiti u list i grid modu:


List je zgodan jer su fotografije posložene kao postovi i slično se s njima manipulira, dok je grid pregledniji i prikazuje ih u thumbnailovima i omogućuje kada uđete u jednu kretanje lijevo desno izbornikom u gornjem desnom kantunu. NE treba sačuvati ništa, čim se maknete na slijedeću fotografiju sve se automatski spremi. Kada ste već tu bilo bi sjajno napisati nešto iz dva razloga:


1. zbog SEO optimizacije fotografija

2. zbog lakše pretrage ako imate puno fotografijaEvo pojašnjenje kategorija:1. Alternative text 

je nešto što se nalazi uz SVAKU fotografiju. Jako je bitna za SEO. Svaka fotografija u HTML codu (kojeg čitaju pretraživački roboti) nalazi se taj opis:


To je najobavezniji podatak!


Koriste ga i slijepi kada im sustav čita fotografiju ili ako se dogodi nekakava greška pa se fotografija ne učita.2. Title (Naziv)

je opcionalan podatak - omogućava lakše pretraživanje, ali ako fotografije koristite u Galeriji najčešće će se Title prikazati korisniku. Što je dobro, jer također omogućava robotima da pročitaju dodatnog tejksta. Napominjem da se to može isključiti kod kreiranja galerije.


3. Caption

opcionalan podatak za više detalja Titleu tj. Alternativnom tekstu. Koriste ga SEO roboti.

Automatski se prikazuje kad fotografiju dodate u post. Može se koristiti i u galerijama. Napominjem da se to može isključiti kod kreiranja galerije.4. Description (Opis)


Opis fotografije. Vidljiv kod galerija. Najbolje malo veći opis staviti u njega ili autora fotografije:

Napominjem da se to može isključiti kod kreiranja galerije.Wordpress omogućava još dosta podataka oko fotografije, ali su oni sakriveni. Ukoliko postoji potreba za više podataka javite se, pa ćemo vidjeti što se može dodatno uključiti.